
|
სულ ნიუსები: 21
ქვემოთ გამოქვეყნებულ ინფორმაციას ერთ-ერთი მეწარმე არ ეთანხმება (იხ. ქვემოთ). მიმდინარეობს დამატებითი შემოწმება.
2015 წლის მაისის თვეში ტრანსცხიმების შემცველობაზე შევამოწმეთ 10 დასახელების სპრედი და მარგარინი. შემოწმებამ დიდი ინტერესი გამოიწვია მომხმარებლებში და ამიტომ გადავწყვიტეთ ბაზარზე არსებული სხვა სპრედებისა და კარაქების შემოწმებაც ტრანსცხიმებზე.
2015 წლის 8-9 ივნისს თბილისის სხვადასხვა მაღაზიაში შევიძინეთ 20 დასახელების პროდუქტი (მაღაზია სმარტში : შატილი ნაღების კარაქი 82%; ნიკორაში: ჩვენი ფერმერის 2 დასახელების სპრედი და 2 დასახელების კარაქი; პროდმარტში: სამგორის 4 დასახელების პროდუქტი და კარაქი სანტინო; მაღაზია ნუგეშში: სამგორი სამარხვო და ნუგეში სპრედი საბუტერბროდე; ფუდმარტში SPAR: სანტე სამარხვო; გუდვილში - კარაქები ელისეევსკოე, ვალიო და პრეზიდენტი; ფუდმარტში: სპრედი გურჯაანი; ფუდმარტში "იოლი" - სანტე ტრადიციული და სანტე ევროპული).
პროდუქტებს მიენიჭათ პირობითი ნომრები და გაიგზავნა ლიტვაში ანალიზისათვის.

ლიტვის ლაბორატორიიდან მიღებული პასუხის მიხედვით შემოწმებულ პროდუქტებში ტრანსცხიმების შემცველობა ასეთია:
№ |
პროდუქტის დასახელება |
ტრანსცხიმების შემცველობა პროდუქტის ცხიმში (100 გრამში) |
1 |
სანტე ტრადიციული კარაქი სპრედი 72% |
5.5 გრ |
2 |
სანტე ევროპული 72,5% |
4.6 გრ |
3 |
სანტე სამარხვო სპრედი მცენარეული 72,5% |
3.2 გრ |
4 |
სანტინო ნაღების კარაქი 72,5% |
7.8 გრ |
5 |
შატილი ნაღების კარაქი 82% |
5.4 გრ |
6 |
გურჯაანი სპრედი 82,5% |
18.3 გრ |
7 |
ჩვენი ფერმერი, ნაღების კარაქი 82,5% |
4.1 გრ |
8 |
ჩვენი ფერმერი სპრედი 71,5% |
7.7 გრ |
9 |
ჩვენი ფერმერი სპრედი 82,5% |
6.2 გრ |
10 |
ჩვენი ფერმერი, ნაღების კარაქი 71,5% |
4.3 გრ |
11 |
სამგორი სპრედი 72,5% |
0.3 გრ |
12 |
სამგორი სპრედი |
1.9 გრ |
13 |
სამგორი სპრედი 82,5% |
3.8 გრ |
14 |
სამგორი ნაღების კარაქი 82,5% |
5.6 გრ |
15 |
სამგორი სპრედი 72,5% |
1.5 გრ |
16 |
ნუგეში სპრედი |
17.4 გრ |
17 |
ელისეევსკოე კარაქი |
2.6 გრ |
18 |
ვალიო ტრადიციული კარაქი 82% |
2.8 გრ |
19 |
პრეზიდენტი კარაქი 82% |
2.7 გრ |
20 |
სამგორი სამარხვო |
10.4 გრ |
როგორც ცხრილიდან ჩანს, ზოგიერთ ქართულ სპრედებში ტრანსცხიმების შემცველობა ცხიმში საკმაოდ მაღალია (10-18%). ასეთი ცხიმების დიდი ოდენობით მიღება ჯანმრთელობისათვის შესაძლოა ზიანის მომტანი იყოს. კერძოდ, შეფასებულია, რომ საკვებში ტრანს-ცხიმების შემცველობის 2%-ით მატება თითქმის ორჯერ ზრდის გულის კორონარული უკმარისობის განვითარების რისკს.
მომხმარებელს განვუმარტავთ, რომ მიუხედავად მათი მავნეობისა, ტრანსცხიმების შემცველობა პროდუქტებში საქართველოში დღესდღეობით ნორმირებული არ არის. თუმცა მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციის რეკომენდაციით სასურველია ადამიანმა დღეში 2 გრამზე მეტი ტრანსცხიმი არ მიიღოს . ამის გათვალისწინებით, მომხმარებლებს ვურჩევთ:
იმ სპრედების მოხმარება, რომელშიც ტრანსცხიმების შემცველობა ცხიმში 10% და მეტი აღმოჩნდა, შეზღუდეთ დღეში 10-15 გრამამდე (სულზე) .
--------------------------
ზემოთ მოყვანილი ინფორმაციის გამოქვეყნების შემდეგ დაგვიკავშირდა კომპანია "სანტეს" წარმომადგენელი და გვაცნობა, რომ ისინი არ ეთანხმებისნ კარაქ "სანტინოსთან" დაკავშირებით მოყვანილ შედეგებს. კერძოდ, კომპანია ითხოვს, რომ შემოწმდეს არა ტრანსცხიმების ჯამური შემცველობა პროდუქტში, არამედ მხოლოდ ხელოვნურად, მცენარეული ცხომებისგან მიღებული ტრანსცხიმების შემცველობა (ნატურალური რძე ბუნებრივად შეიცავს გარკვეული რაოდენობით ტრანს-ცხიმებს).

მეწარმის მოთხოვნის პასუხად იგეგმება "სანტინოს" კარაქის ხელახალი შემოწმება საფრანგეთის ლაბორატორიაში. მიმდინარეობს პროცედურა სინჯის გასაგზავნად. შედეგებს აქ გაცნობებთ.
-------------------------------
2015 წლის 20 ოქტომბერს "სანტე ჯი-ემ-თი" პროდუქტების წარმომადგენლისგან ელ-ფოსტაზე მივიღეთ შემდეგი წერილი:

წერილს თან ახლდა საფრანგეთის ლაბორატორიაში განხორციელებული ლაბორატორიული ანალიზის პასუხები: 82% ცხიმიანობის კარაქი „სანტინო“ და 72,5% ცხიმიანობის კარაქი „სანტინო, რომელთა მიხედვით ტრანსცხიმების შემცველობა პროდუქტებში 1%-ს არ აღემატება.
| |
print version
14:21:08 2015-07-13
|
|


 |
|
 |
|
| |
 შემოწმებული პარამეტრები ნორმაშია
2015-09-22
|
| |
 რძის ცხიმის შემცველობა პროდუქტში 4%-დან 83%-მდე მერყეობს
2014-11-28
|
| |
 პროდუქტი დაბინძურებულია. სუსტი იმუნიტეტის ადამიანებს ვურჩევთ მოერიდონ!
2015-08-20
|
| |
 ყველი ძველი არ არის
2014-02-04
|
| |
 პროდუქტი ნორმებს აკმაყოფილებს
2016-01-11
|
| |
![]() მეწარმემ ალტერნატიული შემოწმება ჩაატარა
2015-10-23
|
| |
 ნიტრატები ნორმაშია
2013-04-19
|
| |
 სოფლის რძე უფრო სასარგებლოა, მაგრამ მისი არჩევა რთულია
2011-10-23
|
| |
 მარწყვში და ბანანში ნიტრატები ნორმაშია
2013-05-07
|
| |
 პროდუქტს ორი ერთმანეთისგან განსხვავებული ეტიკეტი აქვს
2017-02-07
|
| |
 პროდუქტი გაფუჭებული არ არის
2015-07-24
|
| |
 ოთხივე მარილის ხარისხობრივი და უვნებლობის პარამეტრები ნორმაშია.
2014-02-04
|
| |
 შესქელებული რძეში რძის ცხიმის შემცველობა მითითებულზე 50-ჯერ ნაკლები იყო. მეწარმე
2014-06-19
|
| |
 ნიტრატები ნორმის ფარგლებშია
2012-09-10
|
| |
 „სპარში“ ვადაგასული ყველი იყიდებოდა. ამასთანავე, პროდუქტის ეტიკეტი არ აწვდის მომხმარებელს
2019-06-26
|
| |
 ევროპაში აკრძალული საკვებდანამატები
2014-06-09
|
| |
 აფლატოქსინების შემცველობა იმპორტულ თხილებსა და ჩირში ნორმის ფარგლებშია
2015-01-09
|
| |
 პროდუქტში შემავალი ცხიმი მთლიანად რძის ცხიმია
2016-07-18
|
| |
 "არაჟანი სვანური" მცენარეული ცხიმს შეიცავს
2015-02-23
|
| |
 ყველი დაბინძურებულია კოლიფორმებით
2015-05-25
|
| |
 მიკრობიოლოგიური პარამეტრები ნორმაშია
2015-03-31
|
| |
 "არაჟანი" მილკო სახამებელზეა დამზადებული
2015-06-29
|
| |
 შეგიძლიათ გაეცნოთ თქვენთვის საინტერესო პროდუქტებისა და საწარმოების (მათ შორის, კვების
2019-11-14
|
| |
 ნიტრატები ნორმის ფარგლებშია
2014-02-24
|
| |
 ზეთი "ოლეინა" ძველი არ აღმოჩნდა
2014-02-24
|
| |
 მიკრობიოლოგიური პარამეტრები შემოწმდა ეკო-ფუდის და სანტეს დაფასოებულ ყველში. ორივე პროდუქტი
2013-06-12
|
| |
 პროდუქტის ორგანოლეპტიკური მახასიათებლები ნორმაშია
2015-03-24
|
| |
 კარფური „რძის შემცველ პროდუქტს“ მომხმარებელს „იმერული ყველის“ დასახელებით სთავაზობდა
2019-11-06
|
| |
 რძის პროდუქტები სასარგებლო და ადვილად ასათვისებელ ცხიმს - რძის ცხიმს
2012-03-13
|
| |
 პროდუქტში შემავალი ცხიმი მთლიანად რძის ცხიმია
2015-12-23
|
| |
 კარაქის ორგანოლეპტიკური მახასიათებლები ნორმაშია და პროდუქტის ცხიმში რძის ცხიმის წილი
2014-10-17
|
| |
 სამინისტროსაგან მოვითხოვთ უზრუნველყოს, რომ სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ მოსახლეობას დროული და
2018-02-19
|
| |
 ტრანსცხიმების შემცველობა ზოგ პროდუქტში ძალზე მაღალია
2015-07-13
|
| |
 ლაბორატორიული კვლევის თანახმად, პროდუქტი ხაჭოდ არ შეიძლება ჩაითვალოს, ვინაიდან მცენარეულ
2019-02-22
|
| |
![]() სურსათის ეროვნული სააგენტო კვლავ არ ახდენს მოსახლეობის დროულ ინფორმირებას ბაზარზე
2017-10-19
|
| |
 მუყაოს შეფუთვაში მოთავსებული "ირანული მარილი" გაყიდვაში ვერ ვნახეთ. შემოწმდა უკრაინული
2013-12-27
|
| |
 პროდუქტები შემოწმდა ცხიმოვან ფაზაში რძის ცხიმის შემცველობაზე
2015-12-09
|
| |
 ზოგიერთ სპრედში ტრანსცხიმების მაღალი შემცველობა აღმოჩნდა
2015-05-29
|
| |
 პროდუქტში რძის ცხიმი 98.7%-ია
2016-04-27
|
| |
![]() სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის მოწოდება სურსათის ეროვნულ სააგენტოს
2017-07-11
|
| |
 პროდუქტში შემოწმებული ყველა პარამეტრი ნორმაშია
2015-04-21
|
| |
![]() ეკოფუდის კარაქს ”კომბინირებული კარაქი” უნდა ერქვას
2012-06-20
|
| |
 შემოუერთდით ჩვენს კამპანიას ხორცში ტყვიის შემცველობის შესამოწმებლად
2017-10-18
|
| |
 თავისთავად ”სპრედი” არაფერს ნიშნავს
2011-11-28
|
| |
 სურსათის 6 ნიმუშში არასაკვები საღებავები აღმოჩნდა!
2019-08-15
|
| |
 პრობლემებად რჩება სურსათის დაბინძურება ვეტერინარული პრეპარატების ნარჩენებითა და ჰიგიენის ნორმების
2018-02-20
|
| |
 შემოწმებული სამი პროდუქტიდან მხოლოდ ერთი აღმოჩნდა კარაქი
2017-02-28
|
| |
 ნიტრატებისა და პესტიციდების შემცველობა ნორმაშია. ეს არ არის ბიო-პროდუქტი.
2015-06-09
|
| |
 სურსათის ეროვნული სააგენტოს მიერ ჩატარებული კვლევების დეტალური შედეგები
2017-07-25
|
| |
 შემოწმდა პესტიციდები, ნიტრატები, მძიმე მეტალები. ყველაფერი ნორმაშია
2015-08-16
|
| |
 ნიტრატები ნორმის ფარგლებშია
2012-12-12
|
| |
 მდგომარეობა, როდესაც ორგანიზმი არ ექვემდებარება ანტიბიოტიკებით მკურნალობას.
2018-10-04
|
| |
 "წნორის ქარხნის" მაღაზიის ხაჭო და არაჟანი ნამდვილი რძის პროდუქტი არ
2014-03-12
|
| |
 "შატილი ნაღების კარაქი 82%" ნამდვილი კარაქი აღმოჩნდა
2014-03-27
|
| |
 პროდუქტს ჰქონდა მძაღე სუნი
2015-05-25
|
| |
 შემოწმდა "სოფლის ნობათი" და "სანტინო". ორივე რძე ნამდვილია
2014-03-13
|
| |
 ყველი ხაჭოზე სასარგებლოა
2012-04-17
|
| |
 მოცემული პროდუქტი ყველი არ არის
2017-04-18
|
| |
 მძიმე მეტალების შემცველობა ნორმაშია. ნიტრატები ნორმაზე მაღალია.
2015-03-11
|
| |
 ყველის ცხიმში რძის ცხიმის შემცველობა 98,9% აღმოჩნდა
2015-12-23
|
| |
 მიკრობიოლოგიური პარამეტრები ნორმაშია
2015-03-23
|
| |
 უცხოულ მიწის თხილში ობის ტოქსინები აღმოჩნდა
2015-03-10
|
| |
 თუკი ადამიანის მიერ დღიურად მოხმარებული ცხიმების 2% ტრანსცხიმია, გულის დაავადებით
2012-06-27
|
| |
 არაჟანში 99.4% რძის ცხიმი და 0% სახამებელია
2016-02-22
|
| |
 პროდუქტი ნამდვილი კარაქია
2016-02-09
|
| |
 წერილი პრემიერ-მინისტრს
2019-05-21
|
| |
 ჩვენს მიერ სურსათში არასაკვები საღებავების შემოწმებას შედეგად მოჰყვა:
1. მავნე სურსათის
2019-11-15
|
| |
 "სანტინო ნაღების კარაქი 72,5%" ნამდვილი კარაქია
2014-05-01
|
| |
 ქართული წარმოების 6 ტიპის თხილში აფლატოქსინი არ არის
2014-12-15
|
| |
 15 რძის პროდუქტიდან მხოლოდ ხუთი აღმოჩნდა ნამდვილი.
2013-12-27
|
| |
 პროდუქტში რძის ცხიმის შემცველობა ნორმაშია.
2014-05-23
|
| |
 ეკო-ფუდის რძე ნამდვილი რძე არ არის. მოწმდება სხვა რძეებიც.
2014-02-20
|
| |
 სამივე კარაქი რძის ცხიმზეა დამზადებული
2016-11-22
|
| |
 ჭარხლის ფოთოლში ნიტრატების შემცველობა ნორმას აჭარბებს
2013-05-23
|
| |
 პროდუქტის საერთო ცხიმში რძის ცხიმის შემცველობა 99,1% აღმოჩნდა
2017-02-01
|
| |
 პროდუქტი უსაფრთხოა და უცხო გემო არ აქვს
2015-08-11
|
| |
 საჩივარი არ დადასტურდა
2016-03-09
|
| |
 აიკრძალა რძის ნაწარმის დასახელებების გამოყენება სუროგატულ პროდუქტებზე
2013-12-10
|
| |
 ზოგიერთი ობი საშიშ შხამს შეიცავს
2014-11-30
|
| |
 პროდუქტი გაფუჭებული აღმოჩნდა
2019-04-10
|
| |
 ორი ნაყინი დაბინძურებული აღმოჩნდა
2015-07-27
|
| |
 პროდუქტი რძის ცხიმს პრაქტიკულად არ შეიცავს
2014-12-05
|
| |
 "მილკო"-ს ზოგი არაჟანი ნამდვილია, ზოგი - არა.
2015-03-02
|
| |
![]() სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ინფორმაციის გავრცელების პრაქტიკა შესაბამისობაში უნდა მოიყვანოს საქართველოს
2017-07-13
|
| |
 ყველზე დაკრულ ორ ქართულ ეტიკეტში სხვადასხვა ვარგისიანობის ვადაა მითითებული
2014-05-22
|
| |
 პროდუქტი კარაქი არ არის
2015-04-27
|
| |
 ხელისუფლების მიერ გატარებული ღონისძიებები
2018-10-25
|
| |
 ქართული ლაბორატორიის დასკვნა ლატვიის ლაბორატორიამ არ დაადასტურა
2016-03-15
|
| |
 ლაბორატორიული დასკვნების მიხედვით, პროდუქტი რძითაა დამზადებული, რძის ფხვნილის გარეშე.
2018-01-29
|
| |
 მოერიდეთ ობიექტებს, სადაც ცხიმს იშვიათად ცვლიან
2012-06-27
|
| |
 პროდუქტი ნამდვილი რძისგანაა დამზადებული
2015-01-28
|
| |
 პროდუქტის ეტიკეტზე შენახვის ორი, განსხვავებული ვადაა მითითებული
2018-09-25
|
| |
![]() სურსათის ეროვნულ სააგენტოს უჭირს სურსათის დაბინძურების მიზეზების გამოვლენა
2018-02-06
|
| |
 მომხარებლის საჩივარი დადასტურდა -"ნუგეშის" ხაჭოზე შეფუთვიდან გადასული საღებავი
2014-01-28
|
| |
 შეგიძლიათ გაეცნოთ თქვენთვის საინტერესო საწარმოებისა და პროდუქტების შემოწმების შედეგებს
2018-11-29
|
| |
 წყალში მაგნიუმი ნორმაშია
2012-06-19
|
| |
 პროდუქტში მწერებია
2015-10-22
|
| |
 ასაწონი კარაქი "ვალიო" ნამდვილი კარაქია
2014-04-02
|
| |
![]() საქართველოში არსებული პრობლემები.
წერილი გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრს
2018-08-02
|
| |
 პროდუქტის მიკრობიოლოგიური და ორგანოლეპტიკური პარამეტრები ნორმაშია
2015-03-05
|
| |
 პროდუქტში რძის ფხვნილი აღმოჩნდა
2019-10-08
|
| |
 პროდუქტის შემოწმებული პარამეტრები ნორმაშია
2018-06-04
|
| |
 ცხოველური წარმოშობის სურსათის უვნებლად მომზადებას განსაკუთრებული ჰიგიენა სჭირდება
2013-10-05
|
| |
 სოფლის ნობათის და სამგორის კარაქი ნამდვილი კარაქია
2014-03-19
|
| |
 მოქალაქის საჩივარი
2019-10-03
|
| |
 ყველში კოლიფორმები აღმოჩნდა
2014-10-21
|
| |
 არაჟნის დასახელებით იყიდებოდა მცენარეული ცხიმის შემცველი პროდუქტი
2019-02-26
|
| |
 პროდუქტის მიკრობიოლოგიური და ორგანოლეპტიკური მახასიათებლები ნორმაშია
2015-01-28
|
| |
 ე.წ. "ასპინძის ქარხნის კარაქი" კარაქი არაა.
2014-03-12
|
| |
 მაწონი, იოგურტი, კეფირი, არაჟანი, ხაჭო რძემჟავა პროდუქტებია
2012-02-14
|
| |
 შემოწმდა "მონასტრის ბარაქას" კარაქი, ხაჭო და არაჟანი. არც ერთი მათგანი
2014-02-04
|
| |
 რძე ამჟავებული არ აღმოჩნდა
2015-07-10
|
| |
 სულგუნის საერთო ცხიმში რძის ცხიმის შემცველობა 99,4% აღმოჩნდა
2015-07-10
|
| |
 მიკრობიოლოგიური პარამეტრები ნორმაშია
2015-03-30
|
| |
 პროდუქტი ნორმებს აკმაყოფილებს
2015-08-11
|
| |
 დარღვევა არ გამოვლინდა
2019-02-18
|
| |
 კარაქი "ტიფლისი ნაღების 82,5%" ნამდვილი კარაქია
2014-04-15
|
| |
 შპს "მოდებაძე და კომპანია"-ს ასაწონი კარაქი ნამდვილი კარაქია.
2014-04-14
|
| |
 სურსათის ტყვიით დაბინძურების წყაროების გამოვლენა, სურსათის ეროვნული სააგენტოს რეაგირება მავნე
2019-03-28
|
| |
 გურჯაანის ნაყინი მართლაც შეიცავს ნაღების კარაქს
2012-08-08
|
| |
 13 შემოწმებული პროდუქტიდან, ტყვიის გადაჭარბებული ოდენობა 1 პროდუქტში აღმოჩნდა
2017-10-19
|
| |
 ყველაზე სასარგებლოა ზეითუნის ზეთი
2011-09-12
|
| |
![]() ეს საკვებდანამატები საშიში არ არის
2013-03-01
|
| |
 ორივე ყველს არასრული ეტიკეტი აღმოაჩნდა
2016-04-04
|
| |
 ნახეთ თქვენთვის საინტერესო საწარმოებისა (მათ შორის, საბავშვო ბაღების, კვების ობიექტებისა
2019-02-08
|
| |
 შემოწმებული პარამეტრები ნორმაშია
2015-10-06
|
| |
![]() საქართველოში სათანადოდ არ ხდება სურსათის გზით ადამიანის ჯანმრთელობის დაზიანების დანაშაულთან
2018-11-13
|
| |
 ყველა შემოწმებული პარამეტრი ნორმაშია
2015-04-06
|
| |
 პროდუქტების მახასიათებლები ნორმაშია
2015-03-06
|
| |
 შემოწმებული პარამეტრები ნორმაშია
2015-07-21
|
| |
 ევროკავშირში რძის პროდუქტის დასახელებით მხოლოდ ნამდვილი რძისგან დამზადებული პროდუქტები შეიძლება
2014-06-23
|
| |
 პროდუქტებს სიძველის გემო და, სავარაუდოდ, ნავთობპროდუქტების არომატი აღენიშნებათ
2017-07-04
|
| |
 შემოწმებული ექვსი შეფუთვიდან ერთში აღმოჩნდა აფლატოქსინი
2015-03-30
|
| |
 "ზელანდიური" ასაწონი კარაქი ნამდვილი კარაქი აღმოჩნდა
2014-06-17
|
| |
![]() მსოფლიოში ყველის 2000-მდე სახეობაა რეგისტრირებული
2012-04-04
|
| |
 ე.წ. "ნინოწმინდის კარაქი" კარაქი არ არის.
2014-03-27
|
| |
 პანგასიუსის ფილეში დაბინძურება არ აღმოჩნდა
2015-01-09
|
| |
 პროდუქტის ეტიკეტმა შესაძლოა შეცდომაში შეიყვანოს მომხმარებელი
2019-06-18
|
|
|
 |
|
 |
|