ბოლო ცვლილებები

მოსახლეობის ინფორმირება მავნე პროდუქტების შესახებ
დააფინანსე გაზომვა სურსათის უვნებლობისათვის!
როშენის შოკოლადი „ქენდი ნათსი“
სურსათის კონტროლი ტყვიის შემცველობაზე
სურსათის ეტიკეტირება
ბეჭდური პუბლიკაციები
ზუთხი მაღაზია უნივერსამიდან
თევზი ხეკი ნიკორადან
„ორმაგი ხარისხის“ პროდუქცია და საფრთხეები ინტერნეტშესყიდვების დროს
გაყინული სკუმბრია „ევროპროდუქტიდან“

სულ ნიუსები: 21

მედიაში ხშირად წააწყდებით მითითებებს იმის თაობაზე, რომ ესა თუ ის სურსათი მავნე ან აკრძალულ საკვებდანამატებს შეიცავს. საბედნიეროდ, ასეთი ინფორმაციის დიდი უმრავლესობა მცდარია. აგრეთვე უმეტესწილად მცდარია ინფორმაცია "აკრძალული E-ნომრების" თაობაზე.

ზოგადად, "E-ნომერი" ნივთიერებას მიენიჭება ევროპული თანამეგობრობის მიერ ("E" ნიშნავს ევროპას) და მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუკი ევროკომისიის სამეცნიერო კომიტეტს მიაჩნია, რომ მისი საკვებდანამატად გამოყენება უსაფრთხოა. ამდენად თავისთავად E-ნომრის არსებობა უკვე უსაფრთხოების გარანტიაა.

თუმცა, ვინაიდან მეცნიერება წინ მიდის, არის შემთხვევები, როდესაც ადრე დაშვებული საკვებდანამატი შემდგომში აიკრძალა. სწორედ ესენია აკრძალული E-ნომრები. აქ მოგვყავს მათი სრული სია:

E-ნომერი დასახელება ქართულად დასახელება ინგლისურად დანიშნულება როდის იყო დაშვებული დღევანდელი მდგომარეობა
E103 კრიოზინი S Crysoine S ყვითელი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E105 სწრაფი ყვითელი AB Fast yellow AB ყვითელი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E111 ნარინჯი GGN Orange GGN ნარინჯისფერი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E121 ორჩილი Orchil, orcein წითელი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E125 სკარლეტი Scarlet GN წითელი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E126 პონსო Ponceau 6R წითელი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E128 წითელი 2G Red 2G წითელი საღებავი 1995-2011 წწ აკრძალულია
E130 ანტრაქინონი ლურჯი Anthraquinone blue, solanthrene blue RS ლურჯი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E152 შავი 7984 Black 7984 შავი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E154 ყავისფერი FK Brown FK ყავისფერი საღებავი 1995-2011 წწ აკრძალულია
E160f ბეტა-აპო-8’-კაროტინის მჟავას ეთილის ეთერი Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenal, C 30 ყვითელი საღებავი 1965-2011 წწ აკრძალულია
E161a ფლავოქსანტინი Flavoxanthein ყვითელი საღებავი 1962-1995 წწ აკრძალულია
E161c კრიპტოქსანტინი Kryptoxanthein ნარინჯისფერი საღებავი 1962-1995 წწ აკრძალულია
E161d რუბიქსანტინი Rubinxanthein წითელი საღებავი 1962-1995 წწ აკრძალულია
E161e ვიოლოქსანტინი Violoxanthein ლურჯი საღებავი 1962-1995 წწ აკრძალულია
E161f როდოქსანტინი Rhodoxanthein იასამნისფერი საღებავი 1962-1995 წწ აკრძალულია
E 181 დამწვარი უმბრა Burnt umber ყავისფერი საღებავი 1962-1976 წწ აკრძალულია
E201 ნატრიუმის სორბატი Sodium Sorbate კონსერვანტი 1964-1995 წწ აკრძალულია
E216 პარა-ჰიდროქსიბენზოინის მჟავას პროპილის ეთერი Propyl p-hydroxybenzoate კონსერვანტი 1964-2006 წწ აკრძალულია
E217 პარა-ჰიდროქსიბენზოინის მჟავას პროპილის ეთერის ნატრიუმის მარილი Sodium propyl p‑hydroxybenzoate კონსერვანტი 1964-2006 წწ აკრძალულია
E225 კალიუმის სულფიტი Potassium Sulfite კონსერვანტი 1964-1971 წწ აკრძალულია
E230 დიფენილი Diphenyl კონსერვანტი 1967-2003 წწ აკრძალულია
E231 ორთო-ფენილფენოლი Ortho-Phenylphenol კონსერვანტი 1967-2003 წწ აკრძალულია
E232 ნატრიუმის ორთო-ფენილფენოლი Sodium ortho-phenylphenol კონსერვანტი 1967-2003 წწ აკრძალულია
E233 თიაბენდაზოლი Thiabendazole კონსერვანტი 1971-1998 წწ აკრძალულია
E236 ჭიანჭველმჟავა Formic acid კონსერვანტი 1974-1995 წწ აკრძალულია
E237 ნატრიუმის ფორმიატი Sodium formate კონსერვანტი 1974-1995 წწ აკრძალულია
E238 კალციუმის ფორმიატი Calcium formate კონსერვანტი 1974-1995 წწ აკრძალულია
E303 ასკორბინის დიაცეტატი Ascorbyl diacetate ჟანგვაწინაღი 1970-1981 წწ აკრძალულია
E372c ციტროგლიცერიდები Citroglycerides ჟანგვაწინაღი 1970-1995 წწ აკრძალულია
E408 ფურსელარანი Furcelleran, furcellaran ემულგატორი 1974-1978 წწ აკრძალულია
E411 შვრიის გუმფისი oat gum ემულგატორი 1974-1978 წწ აკრძალულია
E470 ცხიმოვანი მჟავების მარილები Salts of fatty acids ემულგატორი 1974-1995 წწ აკრძალულია
E480 ნატრიუმის დიოქტილსულფოსუქცინატი Dioctyl sodium sulfosuccinate ემულგატორი 1974-1978 წწ აკრძალულია

ევროკავშირში ამჟამად გამოსაყენებლად დაშვებული საკვებდანამატები და მათი გამოყენების პირობები შეგიძლიათ იხილოთ ევროკომისიის მიერ მუდმივად განახლებად მონაცემთა ბაზაში.

ზოგადად, ცხადია, სასურველია მივირთვათ სურსათი, რომელიც ნაკლებად შეიცავს საკვებდანამატებს. თუმცა გადამეტებული და დაუსაბუთებელი შიშებიც არ უნდა გვქონდეს. მაგალითად, საჭმლის სოდა, რომლებსაც ჩვენ ნამცხვრების ცხობისას ფართოდ ვიყენებთ, აგრეთვე საკვებდანამატია (E500), საკვებდანამატებია აგრეთვე ძმრის მჟავა (E260) და ლიმონმჟავა (E330), რომლებსაც, განზავებული სახით, აგრეთვე ხშირად ვიყენებთ სამზარეულოში - თუმცა, ცხადია, ჯობს ნატურალური ძმარი და ლიმნის წვენი გამოვიყენოთ.

უფრო დეტალურად საკვებდანამატების საკითხზე იხილეთ პუბლიკაცია: ევროკავშირის კანონმდებლობა სურსათზე - სურსათის (არასაკვები) დანამატები;

ჩვენი სხვა პუბლიკაციები ევროკავშირის სურსათის კანონმდებლობის თაობაზე იხილეთ ბმულებზე:

სტატია მომზადდა ევროკავშირისა და შვედეთის საერთაშორისო განვითარებისა და თანამშრომლობის სააგენტოს მიერ დაფინანსებული პროექტის ფარგლებში " საქართველოში სურსათის უვნებლობის სფეროში განხორციელებულ რეფორმებში სამოქალაქო საზოგადოების ჩართულობის ხელშეწყობა". პროექტს ახორციელებს ევრაზიის თანამშრომლობის ფონდი საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრთან ერთად.

შინაარსზე პასუხისმგებელია ავტორი ლია თოდუა.




print version
17:00:06 2014-06-09

კომენტარის დამატება

ყველა კომენტარის გამოჩენა



ეს საიტი ეკუთვნის არასამთავრობო ორგანიზაციას "საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრი"

ჩვენი მისამართია: თბილისი, დელისის I შესახვევი №5ა, ტელ: 239 90 19/18

ელფოსტა: office@csrdg.ge
ვებგვერდი: http://www.csrdg.ge/

admin login

© csrdg.ge
design.ge