ბოლო ცვლილებები

საზოგადოებრივი ორგანიზაციების მიმართვა საქართველოს პარლამენტსა და მთავრობას „მომხმარებლის უფლებების დაცვის შესახებ“ კანონპროექტთან დაკავშირებით
პროდუქტი „იმერული“
სუნელების შემოწმება
სასმელი წყალი დიდუბიდან
კარფურში შეძენილი ტკბილეული
მომხმარებლის აზრი: სხვა საქონელი
მომხმარებლის აზრი: სამედიცინო და სააფთიაქო მომსახურება
მომხმარებლის აზრი: საზოგადოებრივი ტრანსპორტი
მომხმარებლის აზრი: დენი, გაზი, წყალი, დასუფთავება
მომხმარებლის დამცველი ორგანიზაციები ევროკავშირში

სულ ნიუსები: 21
ყველის სახეობები
რჩევები, ყველი, რძის ნაწარმი,

მსოფლიოში ყველის 2000-მდე სახეობაა რეგისტრირებული და მათი რიცხვი მუდმივად იზრდება.

ყველაზე გავრცელებული, ფრანგული კლასიფიკაციის მიხედვით ყველი შემდეგ სახეობებად იყოფა:

  • ახალი ყველი, რომელიც გემოთი და კონსისტენციით ძალიან წააგავს უნაზეს ხაჭოს. ამ ტიპის ყველი არ ექვემდებარება დაწნეხვას და არ შეიცავა მარილს. მათი უმრავლესობა გამოიყენება სალათების დასამზადებლად. მათ მიეკუთვნება რიკოტა, მოცარელა, ფეტა, მარსკაპონე    

  • რბილი ყველი ობიანი კანით. ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ყველის სახეობაა, უმნიშვნელოვანესი წარმომადგენლებია ფრანგული ყველი ბრი და კამამბერი. ეს ყველი ცნობილი იყო ჯერ კიდევ შუა საუკუნეებში და ძალიან პოპულარული იყო საფრანგეთის სამეფო კარზე. ამ ყველს აქვს მონაცრისფრო შეფერილობა თეთრი “კეთილშობილი” ობის ფენის ქვეშ. ყველის მასას რძიდან ამოღების შემდეგ წნეხავენ და შემდეგ აშხეფებენ სპეციალური სოკოს ხსნარს. ყველის კანი წარმოიქმნება მომწიფების პროცესში. ყველი ხასიათდება რბილი გემოთი, დამწიფებასთან ერთად გემო უფრო მკვეთრი ხდება. ყველის შენახვის ვადა სათანადო პირობებში არ აღემატება 3 თვეს. 

  • დაწნეხილი ყველი. მათი წარმოება საკმაოდ შრომატევადი და რთულია, ყველის მასა გროვდება, ქუცმაცდება და იდება ფორმაში სადაც იწნეხება. ყველი გარკვეული დროის განმავლობაში შრება, მკვრივდება, რის შემდეგაც ამოაქვთ ფორმიდან და ამუშავებენ წათხში. ამ პროცესის შემდეგ ყველი გადააქვთ სპეციალურ ფორმებში სადაც განიცდის დამწიფებას, რომლის განმავლობაში მას პერიოდულად ამარილებენ, აბრუნებენ, ასუფთავებენ. ყველი ღებულობს ერთგვაროვან შეფერილობას. აქვს მაგარი კანი, ყველის მასა არის მოყვითალო შეფერილობის მკვრივი და ნაზი კონსისტენციის. დამწიფების პროცესი თითქმის 1_12 თვე გრძელდება. ამ ტიპის ყველის ძირითადი წარმომადგენლებია ედამერი, ჩედერ, კანტალი, ჰოლანდიური ყველი და სხვა.

  • დაწნეხილი მოხარშული ყველი. დაწნეხილი ყველისაგან განსხვავებით ამ ტიპის ყველის მომზადებისას დვრიტის ფერმენტების დამატების და დაყოვნების შემდეგ, მიღებული მასა 600ჩ-მდე ცხელდება და მხოლოდ ამის შემდეგ იწნეხება. ამ ჯგუფის ყველის თავები ძირითადად დიდია ხასიათდებიან ღია ფერის კანით, ღია ყვითელი ნასვრეტებიანი მაგარი კონსისტენციით, მათ განმასხვავებელ თავისებურებას წარმაოდგენს მოტკბო გემო და ნაზი არომატი. დამწიფების პროცესი ერთ წლამდე გრძელდება.ამ ტიპის ყველის მნიშვნელოვანი წარმომადგენლებია პარმეზანი, კონტე, ბოფორი და სხვა.

  • ცისფერი ყველი. ამ ტიპის ყველს ეს სახელწოდება მასში განვითარებული ობის მომწვანო-მოცისფრო ფერის გამო ეწოდა. მათი დამზადება ითვალისწინებს ყველის მასაში მომწიფებამდე ობის კულტურის სპორების შეტანას, გარდა ამისა ჰაერის უკეთესი მიწოდების მიზნით მასაში სპეციალური გრძელი ხის ჩხირით კეთდება ნაჩხვლეტები. ცისფერი ყველისათვის დამახასიათებელია განსაკუთრებული მკვეთრი არომატი და გემო. ამ ყველის ფანატები თვლიან, რომ ყველის მთელი ისტორიის მანძილზე ადამიანს ასეთი ყველი არ შეუქმნია. ამ ყველებიდან განსაკუთრებით პოპულარულია როკფორი.

  • მდნარი ყველი. ყველის ყველაზე ახალი სახეობაა. იგი პირველად დაამზადა შვეიცარელმა ვალტერ ჰერბერმა 1911 წელს. ხოლო 1916 წელს ჯეიმს კრაფტმა დააპატენტა ამ ყველის წარმოების მეთოდი, შექმნა თავისი სახელწოდების ფირმა და დაიწყო პროდუქციის საწარმოო გამოშვება. ტრადიციული მეთოდებით დამზადებული ყველისაგან განსხვავებით, მდნარი ყველის მიღების ტექნოლოგიური მეთოდები მუდმივად ახლდება და იხვეწება. მდნარი ყველი მიიღება ნატურალური ყველების სხვადასხვა კომბინაციის დაქუცმაცებით, დნობით და სხვადასხვა დანამატების დამატებით. დანამატის სახით შეიძლება გამოყენებულ იქნას ხაჭო, კარაქი, მშრალი რძე. ზოგ შემთხვევაში გამოიყენება სანელებლები, ტომატი და სხვა. ამ ტიპის ყველის ცხიმიანობა მერყეობს 30-60% ფარგლებში. კონსისტენცია იცვლება საცხისებურიდან _ მკვრივამდე, გემო მკვეთრიდან _ ტკბილამდე. 



print version
15:10:46 2012-04-04

კომენტარის დამატება

ყველა კომენტარის გამოჩენა



ეს საიტი ეკუთვნის არასამთავრობო ორგანიზაციას "საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრი"

ჩვენი მისამართია: თბილისი, დელისის I შესახვევი №5ა, ტელ: 239 90 19/18

ელფოსტა: office@csrdg.ge
ვებგვერდი: http://www.csrdg.ge/

admin login

© csrdg.ge
design.ge